Változás a rendszerben

Eddig összesen 2 szerver látta el az összes weboldal működéséhez szükséges feladatokat, de ez a mai napon megváltozott: Mától 3 szerver működik. A változás oka az volt, hogy a főszerver látta el az elsődleges DNS szerver feladatát is, ám amikor nagyobb letöltés indult az oldalról, akkor a DNS feloldás ezzel egy időben jelentősen lassult. Ezért úgy döntöttem, hogy egy harmadik szerver fogja ellátni az elsődleges DNS szerver feladatait. Tovább gyorsítva ezzel az oldal betöltődéséi idejét minden esetben.

A másik fontos változás, hogy a fentiekkel egy időben átszervezésre került a teljes DNS feloldási lánc is. Mit jelent ez:

ehhez el kell mondanom, hogy hogyan működött eddig a dolog:

A szerverekhez mindig volt egy hostname szerver1.example.com néven amit külső regisztrátor tárolt biztosítva ezzel a rendszer elérhetőségét domain nevekkel. Ám a szerver valódi hostneve szerver.petranyidev.hu volt. Hol van ezzel a gond? Ahhoz hogy ez így működjön a szervernek saját magától meg kellett kapnia a saját maga IP címet, tehát nevezhetjük hurok megoldásnak is. Ezzel az volt a gond, hogy az email-ek küldése és fogadásakor a rendszert felesleges lekérdezések bombázták jelentősen csökkentve az email feldolgozásának idejét. A mai nappal létrejött a petranyidns.hu cím, amely bár eddig is létezett, de már közvetlenül tartalmazza az összes szükséges DNS szerver címet és web rendszer címét is. Ezzel együtt szinkronba lett hozva a hostnév is ezekkel a domainekkel.

Ennek eredménye képp:

  • Jelentősen gyorsult a név feloldás
  • Gyorsabb lett az email feldolgozás
  • Átláthatóbb lett a rendszer managment
  • A főszerver immár nem foglalkozik DNS kérésekkel így CPU időt is megtakarítunk.

Abszolút újdonságként: Mind a három szerver szinkronizálja egymás között a tiltólistára helyezett IP-ket. Tehát ha valaki támadni kezdi valamelyik általunk hosztolt weboldalt, vagy ssh-t, úgy a támadást kapó szerver jelenti az IP-t a másik kettő felé és tiltja is azt. Így biztosítva a szűrhetőséget.

PetranyiDEV